Ruszył proces eko-certyfikacji produktów palestyńskich spółdzielni

Najdłużej trwający proces eko-certyfikacji, przewidziany dla wybranych produktów MAWASEM, już się rozpoczął. Niedługo opakowania oliwy i za’ataru (tradycyjnej przyprawy kuchni bliskowschodniej, mieszanki tymianku, sezamu, sumaku i soli)  MAWASEM pojawią się na sklepowych półkach oznaczone zielonym listkiem.

Proces inspekcji dla produktów występujących o certyfikat Eko prowadzony będzie na poziomie rolników (uprawy drzew oliwnych i świeżego tymianku), zakładów przetwórczych (wyciskanie oliwy z oliwek, suszenie i mieszanie ziół) i dystrybutora (podmiotu odpowiedzialnego za pakowanie, oznaczanie i sprzedaż gotowych produktów). Przed zakończeniem certyfikacji we wszystkich wymienionych podmiotach zostanie przekształcony proces produkcji. Opracowane i wdrożone zostaną odpowiednie procedury, pomieszczenia spółdzielcze poddane renowacji i wyposażone w brakujące sprzęty. Nad całym procesem czuwać będą specjaliści do spraw jakości produkcji i środowiska produkcyjnego, współpracujący z przedstawicielami instytucji certyfikującej.

Celem projektu jest nie tylko podniesienie procesu profesjonalizmu grupy spółdzielni MAWASEM, ale pośrednio także zwiększenie świadomości konsumentów na Zachodnim Brzegu Jordanu. Polska Pomoc od 2014 roku wspiera rolniczy ruch spółdzielczy w Palestynie, promując wysokie standardy jakości produkcji i wiedzę na temat zalet produktów organicznych, pozbawionych chemicznych dodatków.

Projekt Fundacji Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej pt. „Certyfikacja oraz podniesienie profesjonalizmu produkcyjno-sprzedażowej grupy spółdzielni MAWASEM” (nr 118/2016/M3) realizowany będzie w latach 2017-2019. Wartość dotacji ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych w 2017 r. wynosi 983.284 zł.

Projekty PCPM w Palestynie finansowane są ze środków Polskiej Pomocy Rozwojowej MSZ RP.