PCPM na Wege Bazarze „Święta bez karpia”
Wśród przygotowanego przez nas poczęstunku znalazły się m.in. dżem ze słodkiej dyni, tahini (pasta z nasion sezamu), pasta z oliwek, suszone pomidory z oliwkami czy przyprawy takie jak za’atar i szafran łąkowy. Wszystkie produkty są efektem pracy wspieranych przez PCPM rolniczych spółdzielni na Zachodnim Brzegu Jordanu.
Celem projektu na terenie Palestyny jest wsparcie lokalnych spółdzielni rolniczych, promocja przedsiębiorczości wśród zmarginalizowanych grup społecznych (głównie kobiet i osób niepełnosprawnych) oraz zwiększenie dochodów drobnych gospodarstw rolnych.
Produkty z Palestyny cieszyły się dużą popularnością wśród uczestników targów. Degustacja umożliwiła Polakom nie tylko zapoznanie się z produktami marki Mawasem, ale także była szansą na zrozumienie problemów leżących u podstaw prowadzonego na Zachodnim Brzegu Jordanu projektu. Już w 2017 polscy konsumenci będą mogli zakupić degustowane produkty w polskich sklepach.
Organizowany od trzech lat Wege Bazar pod hasłem „Święta bez karpia” jest okazją do degustacji wyszukanych wegańskich dań, a także zakupu zdrowej żywności czy oryginalnych prezentów.