PCPM na World Food Warsaw 2017
![](https://pcpm.org.pl/wp-content/uploads/2023/07/DSC_2670-536x360.jpeg)
![](https://pcpm.org.pl/wp-content/uploads/2023/07/DSC_2670-375x360.jpeg)
![](https://pcpm.org.pl/wp-content/uploads/2023/08/DSC_2670-1.jpeg)
Stoisko PCPM było jedynym, na którym uczestnicy targów mogli spróbować przysmaków kuchni bliskowschodniej. Na zainteresowanych czekały oryginalne przyprawy z Palestyny m.in. szafran, sumak, za’atar, a także suszone pomidory, oliwki, pasta z oliwek, tahini czy sos chili. Te wyjątkowe produkty, które na co dzień są dostępne w sklepach sieci Kuchnie Świata, przyjechały do nas prosto z Zachodniego Brzegu Jordanu.
Odwiedzający nasze stoisko uczestnicy targów mieli okazję nie tylko spróbować palestyńskich przysmaków, ale także zapoznać się z prowadzonym przez PCPM projektem rozwojowym. Jego celem jest wzmacnianie przedsiębiorczości spółdzielni rolniczych w Palestynie. Wobec występujących tam trudności z dostępem do ziemi uprawnej i wody, wprowadzamy na Zachodnim Brzegu Jordanu systemy upraw hydroponicznych i zbiornikowych, które pozwalają Palestyńczykom na pozyskanie świeżych, nie obciążonych środkami chemicznymi warzyw i ziół.
![](https://pcpm.org.pl/wp-content/uploads/2023/08/DSC_2816-kopia-1.jpeg)
Beneficjentami projektu są w szczególności lokalne organizacje kobiece i ośrodki wspierające niepełnosprawnych w Betlejem, okolicach Hebronu i Ramallah. Praca w spółdzielniach daje Palestyńczykom szansę na niezależność i własny rozwój, a dla niepełnosprawnych stanowi formę terapii.
Udział w targach był częścią projektu „Zastosowanie upraw hydroponicznych do zwiększenia bezpieczeństwa żywieniowego, dochodów i konkurencyjności sektora spółdzielczego w Palestynie” nr PPR2016/33/NGO/2017
Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.