Wzmacnianie przedsiębiorczości spółdzielni rolniczych 2015
Wzmacnianie przedsiębiorczości spółdzielni rolniczych 2015
Realizowane działania, przy wykorzystaniu atutów pracy zbiorowej, pomogą spółdzielniom działać samowystarczalnie i uniezależnić się od pomocy donorów.
Status: zakończony
Termin realizacji: 1 marca – 31 grudnia 2015
Wzmocnienie przedsiębiorczości spółdzielni rolniczych poprzez wdrożenie efektywnego modelu produkcyjno-marketingowego, Palestyna
Główne cele:
- stworzenie pilotażowego, możliwego do powielenia w przyszłości modelu biznesowego ‘Cooperative to Cooperative’ (C to C) dla dystrybucji produktów spółdzielni rolniczych specjalizujących się w produkcji żywności, w spółdzielniach sprzedażowych oraz Spółdzielni Pracowniczej ARIJ,
- Podniesienie potencjału spółdzielni rolniczych w zakresie zarządzania zbiorami, przetwórstwa, a także kontroli jakości, bezpieczeństwa żywieniowego, higieny, sortowania oraz pakowania i etykietowania produktów,
- Zwiększenie ich umiejętności w prowadzeniu analizy kosztów, działań promocyjnych oraz pozyskiwania potencjalnych kanałów marketingowych, stworzenie sieci powiązań rynkowych między spółdzielniami produkcyjnymi, konsumenckimi, supermarketami oraz innymi kanałami sprzedaży w celu uzyskania wartości dodanej z ich wzajemnej współpracy,
- zmiana spółdzielczego sposobu myślenia w kierunku od mało efektywnego biznesu do przedsiębiorstwa społecznego – innowacyjnej kombinacji pracy indywidualnej oraz zbiorowej, procentującej podniesieniem poziomu życia rodzin członków spółdzielni.
Wprowadzenie i opis potrzeb:
Niska funkcjonalność, brak siły przebicia oraz ograniczony wpływ na procesy gospodarcze, u których źródeł leżą głównie kulturowe uwarunkowania kraju, sprawiają, że ruch spółdzielczy Palestyny jest słaby i mało efektywny. Wytwarzane produkty rolne przeznaczane są na własne potrzeby, ewentualnie sprzedawane na bazarze i rzadko kiedy służą przynoszeniu dochodu, co w konsekwencji wpływa negatywnie na funkcjonowanie całej społeczności.
Obecnie w Palestynie działają 263 spółdzielnie rolnicze, z czego 238 na Zachodnim Brzegu Jordanu oraz 25 w Strefie Gazy – większość znajduje się na obszarach wiejskich. W zależności od regionu i specyfiki specjalizują się one w hodowli bydła, drobiu i pszczelarstwie, uprawach i produkcji oliwy, jak również sprzedaży, udzielaniu pożyczek oraz świadczeniu usług dla sektora rolnego.
Zadaniem prowadzonego kolejny rok w Palestynie projektu będzie podniesienie jakości produkcji rolnej oraz stworzenie przynoszących zysk kanałów sprzedaży za sprawą utworzonego dla czterech spółdzielni rolniczych, 3 handlowych (w tym spółdzielnia pracownicza ARIJ) oraz 3 supermarketów pilotażowego Biznesowego Modelu Przedsiębiorczości.
Zaplanowane jest stworzenie między spółdzielniami sprzedażowymi i supermarketami powiązań opartych na marketingowej współpracy, sprzężone z ustanowieniem systemu cen uwzględniającego sprawiedliwą dystrybucję dochodu uczestników, określeniem strategii konkurencyjnej, promocją spółdzielczych wartości oraz ujednoliceniem marki, opakowań i promocji, co korzystnie wpłynie na wartość dodaną współpracy uczestników modelu, jakość oferowanych produktów i ogólnie bezpieczeństwo żywieniowe Palestyny.
Realizowane działania, przy wykorzystaniu atutów pracy zbiorowej, pomogą spółdzielniom działać samowystarczalnie i uniezależnić się od pomocy donorów.
Odbiorcy:
- 4 wyselekcjonowane spółdzielnie rolnicze (ok. 160 członków),
- 3 spółdzielnie sprzedażowe (ok 150 członków),
- 3 supermarkety uczestniczące w Modelu – nauczą się dobrych wzajemnych powiązań i nowoczesnego promowania produktów,
- Rodziny członków spółdzielni, odpowiednio ok. 800 i 750 osób (przy założeniu 5 osób w rodzinie),
- Sektor spółdzielczości rolnej w Palestynie 263 spółdzielnie x około 50 członków=1450 członków wraz z rodzinami, który otrzyma, a być może przejmie, pozytywny wzorzec funkcjonowania,
- Konsumenci – otrzymają lepszej jakości, produkowane oraz przechowywane z zachowaniem zasad ekonomii oraz higieny produkty (3 mln osób, cudzoziemcy i turyści),
- Powiązane tematycznie instytucje (Ministerstwo Palestyny, PARC, Oxfam) i NGO zapoznając się z przebiegiem i efektami eksperymentu, otrzymają wzorce i pozytywne przykłady współpracy biznesowej między spółdzielniami, możliwe do przeniesienia i replikacji w innych grupach sprzedażowo-producenckich.
Obszar realizacji:
Zachodni Brzeg Jordanu – różne szerokości geograficzne – 4 spółdzielnie rolnicze produkujące żywność (w tym Spółdzielnia Kobiet Al-Jalama), 3 spółdzielnie handlowe, 3 duże supermarkety, spółdzielnia pracownicza ARIJ,
915 570 PLN, Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.