Każdej nocy 811 milionów ludzi zasypia, nie jedząc nic
- 16 października w dniu powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), odbywa się Światowy Dzień Żywności
- Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem
- Fundacja PCPM szczególnie w tym dniu apeluje o wsparcie żywnościowych programów, które prowadzi w Etiopii i Sudanie Południowym
Najnowszy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wskazuje, że na świecie głoduje 811 milionów ludzi. W 2020 roku głód dotknął ponad 418 milionów ludzi w Azji, ponad 280 milionów w Afryce i 60 milionów w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. To od 2019 roku wzrost o 46 milionów osób w Afryce, prawie 57 milionów osób w Azji oraz około 14 milionów w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach.
– Świat znajduje się w krytycznym momencie – wskazał QU Dongyu, dyrektor generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i podkreśla, że pandemia uczyniła świat bardziej podatnym na brak bezpieczeństwa żywnościowego. W Sudanie Południowym, gdzie Fundacja PCPM pracuje od 2011 roku, głoduje 7 milionów ludzi. Pracownicy Centrum Dożywiania w Gordhim oprócz leczenia skrajnie niedożywionych pacjentów, walczą z chorobami oraz prowadzą szkolenia z uprawy roślin oraz higieny dla mieszkańców okolicznych wiosek. Do ośrodka dociera także regularny transport Fundacji PCPM z terapeutyczną, wysokoenergetyczną żywnością, dzięki której najmłodsi pacjenci ośrodka mają szansę na wyzdrowienie.
– Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli, choć z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci. Jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia, w ciągu niecałych 14 dni może ono wyjść ze skraju śmierci głodowej do momentu, gdzie waga jego ciała i wszystkie parametry życiowe będą mieścić się w medycznej normie – objaśnia prezes Fundacji PCPM, dr Wojciech Wilk.
– Już 50 złotych miesięcznie pozwoli na zakup 31 saszetek żywności terapeutycznej: pasty z orzeszków ziemnych, wzbogaconej o witaminy i minerały – wskazuje Zofia Kwolek, dyrektorka fundraisingu Fundacji PCPM.
Z programu dożywiania PCPM w ostatnim roku skorzystało 1322 dzieci. Piąty transport z żywnością Fundacja PCPM zorganizowała w trakcie pandemii COVID-19. Pomoc dla Gordhim była możliwa dzięki Darczyńcom z Polski.
– Kierownictwo placówki w Gorhim jest ogromnie wdzięczne za otrzymane dotychczas wsparcie. Mamy wielką nadzieję na dalsze wsparcie – podkreśla dr Callixte Minani.
Wspieraj Fundację PCPM w Sudanie Południowym: pcpm.org.pl/sudan
W trakcie pandemii Fundacja PCPM stworzyła nowy program żywnościowy w Etiopii, gdzie sytuacja humanitarna w ciągu jednego roku znacząco się pogorszyła (od stycznia 2019 liczba osób potrzebujących humanitarnej pomocy wzrosła z 8,4 milionów osób do 19,2 milionów osób). Indywidualne wpłaty pozwoliły fundacji wybudować stołówkę i kuchnię w szkole Selam Chora, a także zadbać o codzienne obiady dla uczniów i uczennic. To dla wielu z nich jedyny posiłek w ciągu całego dnia.