PCPM - logo Polskie Centrum Pomocy
Międzynarodowej

 

 

Każdej nocy 811 milionów ludzi zasypia, nie jedząc nic

811 milionów ludzi na świecie głoduje. Mimo że na świecie produkuje się wystarczająco dużo żywności, by wyżywić wszystkich. W Światowym Dniu Żywności Fundacja PCPM przypomina o mieszkańcach Sudanu Południowego i Etiopii. To właśnie dzięki polskim Darczyńcom dociera do nich z regularną pomocą żywnościową.

 

  •  16 października w dniu powstania Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), odbywa się Światowy Dzień Żywności
  •  Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem
  •  Fundacja PCPM szczególnie w tym dniu apeluje o wsparcie żywnościowych programów, które prowadzi w Etiopii i Sudanie Południowym

Najnowszy raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wskazuje, że na świecie głoduje 811 milionów ludzi. W 2020 roku głód dotknął ponad 418 milionów ludzi w Azji, ponad 280 milionów w Afryce i 60 milionów w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. To od 2019 roku wzrost o 46 milionów osób w Afryce, prawie 57 milionów osób w Azji oraz około 14 milionów w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach.

– Świat znajduje się w krytycznym momencie – wskazał QU Dongyu, dyrektor generalny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i podkreśla, że pandemia uczyniła świat bardziej podatnym na brak bezpieczeństwa żywnościowego. W Sudanie Południowym, gdzie Fundacja PCPM pracuje od 2011 roku, głoduje 7 milionów ludzi. Pracownicy Centrum Dożywiania w Gordhim oprócz leczenia skrajnie niedożywionych pacjentów, walczą z chorobami oraz prowadzą szkolenia z uprawy roślin oraz higieny dla mieszkańców okolicznych wiosek. Do ośrodka dociera także regularny transport Fundacji PCPM z terapeutyczną, wysokoenergetyczną żywnością, dzięki której najmłodsi pacjenci ośrodka mają szansę na wyzdrowienie.

– Dzieci mogą umrzeć z głodu szybciej niż dorośli, choć z drugiej strony dziecko łatwiej można uratować od śmierci. Jeśli tylko będzie miało dostęp do odpowiedniego, specjalistycznego żywienia, w ciągu niecałych 14 dni może ono wyjść ze skraju śmierci głodowej do momentu, gdzie waga jego ciała i wszystkie parametry życiowe będą mieścić się w medycznej normie – objaśnia prezes Fundacji PCPM, dr Wojciech Wilk.

– Już 50 złotych miesięcznie pozwoli na zakup 31 saszetek żywności terapeutycznej: pasty z orzeszków ziemnych, wzbogaconej o witaminy i minerały – wskazuje Zofia Kwolek, dyrektorka fundraisingu Fundacji PCPM.

Z programu dożywiania PCPM w ostatnim roku skorzystało 1322 dzieci. Piąty transport z żywnością Fundacja PCPM zorganizowała w trakcie pandemii COVID-19. Pomoc dla Gordhim była możliwa dzięki Darczyńcom z Polski. 

– Kierownictwo placówki w Gorhim jest ogromnie wdzięczne za otrzymane dotychczas wsparcie. Mamy wielką nadzieję na dalsze wsparcie – podkreśla dr Callixte Minani.

Wspieraj Fundację PCPM w Sudanie Południowym: pcpm.org.pl/sudan

W trakcie pandemii Fundacja PCPM stworzyła nowy program żywnościowy w Etiopii, gdzie sytuacja humanitarna w ciągu jednego roku znacząco się pogorszyła (od stycznia 2019 liczba osób potrzebujących humanitarnej pomocy wzrosła z 8,4 milionów osób do 19,2 milionów osób). Indywidualne wpłaty pozwoliły fundacji wybudować stołówkę i kuchnię w szkole Selam Chora, a także zadbać o codzienne obiady dla uczniów i uczennic. To dla wielu z nich jedyny posiłek w ciągu całego dnia.

Wspieraj Fundację PCPM w Etiopii:  pcpm.org.pl/etiopia

Obserwuj Fundację PCPM na Instagramie

Obserwuj Fundację PCPM na Facebooku