PCPM na World Food Warsaw 2017

Stoisko PCPM było jedynym, na którym uczestnicy targów mogli spróbować przysmaków kuchni bliskowschodniej. Na zainteresowanych czekały oryginalne przyprawy z Palestyny m.in. szafran, sumak, za’atar, a także suszone pomidory, oliwki, pasta z oliwek, tahini czy sos chili. Te wyjątkowe produkty, które na co dzień są dostępne w sklepach sieci Kuchnie Świata, przyjechały do nas prosto z Zachodniego Brzegu Jordanu.

Odwiedzający nasze stoisko uczestnicy targów mieli okazję nie tylko spróbować palestyńskich przysmaków, ale także zapoznać się z prowadzonym przez PCPM projektem rozwojowym. Jego celem jest wzmacnianie przedsiębiorczości spółdzielni rolniczych w Palestynie. Wobec występujących tam trudności z dostępem do ziemi uprawnej i wody, wprowadzamy na Zachodnim Brzegu Jordanu systemy upraw hydroponicznych i zbiornikowych, które pozwalają Palestyńczykom na pozyskanie świeżych, nie obciążonych środkami chemicznymi warzyw i ziół.

Beneficjentami projektu są w szczególności lokalne organizacje kobiece i ośrodki wspierające niepełnosprawnych w Betlejem, okolicach Hebronu i Ramallah. Praca w spółdzielniach daje Palestyńczykom szansę na niezależność i własny rozwój, a dla niepełnosprawnych stanowi formę terapii.

Udział w targach był częścią projektu „Zastosowanie upraw hydroponicznych do zwiększenia bezpieczeństwa żywieniowego, dochodów i konkurencyjności sektora spółdzielczego w Palestynie” nr PPR2016/33/NGO/2017

Projekt współfinansowany w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP.