PCPM - logo Polskie Centrum Pomocy
Międzynarodowej

PLN: 18 1140 1010 0000 5228 6800 1001

 

 

Światowy Dzień Żywności

Podczas obchodzonego rokrocznie, w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, Światowego Dnia Żywności, zwracamy uwagę na tych, którym pożywienia brakuje. Od trzech lat liczba głodnych i niedożywionych rośnie i wynosi już 821 milionów. Fundacja PCPM walczy z głodem, niedożywieniem i ubóstwem.

 

Liczba osób głodnych i niedożywionych z 804 mln w 2016 r. wzrosła do 821 mln w 2017 r. Tymczasem żywność stanowi wstępny warunek przetrwania człowieka i stanowi jego fundamentalną potrzebę i niezaprzeczalne prawo.

Różne rodzaje głodu

Głód, niezależnie od jego przyczyn i rodzaju, niesie ze sobą poważne, długofalowe konsekwencje. Głód strukturalny, wynikający z nierozwiniętej produkcji, ma charakter permanentny. Głodne matki rodzą słabe i chore dzieci. Agonia głodowa jest niezwykle bolesna i trwa długo. Głód koniunkturalny to nagły brak żywności spowodowany klęską lub kryzysem. Rozróżniamy również głód jawny, ilościowy, który wiąże się ze zbyt małą ilością pożywienia oraz głód ukryty, jakościowy. Ten z kolei oznacza niewystarczający dostęp do pożywienia dobrej jakości, co powoduje niedobór mikroelementów i poważne problemy zdrowotne.

Połowa kraju nie ma co jeść

Sudan Południowy jest jednym z krajów, które najbardziej dotknęła klęska głodu. Śmiercią głodową zagrożona jest prawie połowa populacji kraju, czyli ok. 7 milionów osób. Klęska, spowodowana m.in. działaniami wojennymi, jest przyczyną masowej ucieczkę z kraju i jednego z największych kryzysów migracyjnych na świecie.

To kraj, w którym wojna trwa nieustannie od niemal 30 lat. Mieszkańcy Południowego Sudanu przywykli już do walk, gdyż towarzyszą im one od urodzenia, przez prawie całe życie – tłumaczy dr Wojciech Wilk, prezes PCPM.

Niedożywienie jest szczególnie groźne dla dzieci. Powoduje obniżenie wydolności i sprawności fizycznej, pogorszenie sprawności umysłowej, zaburzenia metabolizmu, zmniejszenie odporności, pogorszenie lub utratę wzroku czy karłowatość (w 2017 roku 22% dzieci na świecie cierpiało na tę chorobę). Jeśli w przyszłości klęska głodu minie, nie będą one w stanie odbudowywać swojego kraju i wieść normalnego życia.

Niedożywienie wśród dzieci bada się przez zmierzenie obwodu ich ramienia. Ręka zdrowego dziecka około 5. roku życia mierzy minimum 13 cm. 9% z badanych w klinikach w Sudanie Południowym dzieci było w stanie krytycznym, to jest obwód ich ramienia wynosił mniej niż 11 cm.

Staramy się pomóc Sudańczykom. Wspierane przez Fundację PCPM Centrum Dożywiania w Gordhim dostarcza wysokoenergetyczna żywność potrzebującym. Pracownicy ośrodka wspieranego przez PCPM, oprócz leczenia skrajnie niedożywionych pacjentów, walczą z chorobami oraz prowadzą szkolenia z uprawy roślin oraz higieny dla mieszkańców okolicznych wiosek. To jednak wciąż kropla w morzu potrzeb.

Żywność naturalna i zdrowa

Trzy razy do roku będące członkiniami spółdzielni kobiety Aqrabaniya, położonej w prowincji Nablus na Zachodnim Brzegu, zbierają świeży tymianek, suszą go, a następnie ręcznie oddzielają suche listki od twardych łodyżek. Tak powstaje za’atar, typowa dla Palestyny przyprawa, produkowana przed wspieraną przez PCPM markę MAWASEM. Od niedawna produkt ten może pochwalić się certyfikatem Fairtrade.

Fundacja PCPM stara się wspierać rolnictwo w Palestynie, gdzie ziemi uprawnej jest niedużo, a jest ona często sucha i skalista. Jednym ze sposobów, wprowadzonym w Palestynie przez PCPM, są uprawy hydroponiczne. To idealne rozwiązanie dla miejsc, gdzie brakuje zarówno żyznej gleby, jak i wody. Najprościej mówiąc, hydroponika to uprawianie roślin bez gleby, która jak się okazuje, nie jest im niezbędna. W systemie rurek płynie woda z substancjami odżywczymi i to właśnie nią żywią się rośliny. Można je uprawiać wszędzie: w ogrodzie, altance, na dachu, w domu.

]PCPM zapewniło także systemy nawadniające dla rolników w dolinie rzeki Sa’eer. Oczyszczona woda ze ścieków płynie podziemnymi rurami prosto na pola. Palestyńscy rolnicy będą uprawiać trukwę, z której produkowane są gąbki, lucernę dla zwierząt, szafran łąkowy, a także drzewa owocowe i oliwne. Pierwsze owoce ich pracy są już widoczne.

Dostęp do zdrowej, wysokiej jakości żywności, jest fundamentalnym prawem każdego człowieka. W Światowy Dzień Żywności prosimy – pomóż nam pomagać.

MOŻESZ PRZEKAZAĆ WPŁATĘ NA KONTO FUNDACJI PCPM:
18 1140 1010 0000 5228 6800 1001 z dopiskiem: Sudan Południowy

POMÓŻ

lub skorzystaj z PayPal klikając na przycisk poniżej:

PCPM na Instagramie: @fundacjapcpm

PCPM na Facebooku: Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej (PCPM)